Translate

duminică

Triturus (Lissotriton) vulgaris sau Tritonul comun

Triturus/Lissotriton vulgaris (Linnaeus, 1758)

Face parte din Regnul Animalia, Clasa Amphibia, Ordinul Urodela, Familia Salamandridae, Genul Triturus/Lissotriton (din 2006), Specia vulgaris.

Mascul si femela de Lissotriton vulgaris - tritonul comun -

Triturus vulgaris, tritonul comun sau sălămâzdra obişnuită este cea mai mică specie de triton, lungimea sa totală fiind de 6-11 cm (de la cap la coadă). Corpul relativ zvelt; capul uşor alungit în regiunea rostrală, botul mai ascuţit la mascul şi mai rotunjit la femelă: brăzdat de trei şanţuri longitudinale pe partea dorsală; tegumentul este neted.


Mascul de Lissotriton vulgaris L.

Masculul are spatele, creasta şi flancurile galben-brune, brune cenuşii, brune închis sau brune măslinii. Pe spate şi pe flancuri, pete negre rotunde, dispuse de obicei liniar-longitudinal. Creasta dorsală cu pete negre rotunde sau vărgate, vertical cu negru. Abdomenul şi guşa galben palid, cu pete rotunde negre neregulate, cloaca brun închisă. Pe cap trei perechi de dungi negre, respectiv pe maxilarul superior, de-a lungul ochilor şi deasupra ochilor; pe mijlocul capului o dungă neagră nepereche.

Femela de Lissotriton vulgaris L.

Femela are o culoare in general ca al masculului, mai frecvent galben-brun. Dorsal puncte închise mici, nu există linii negre pe cap; adesea se păstrează desenul juvenil, doua linii inchise dorso-laterale, începând de deasupra ochilor şi continuînd până în dreptul cloacei. În locul crestei, femelele, au o tivitură tegumentară. Abdomenul şi guşa galben palid cu puncte negre mici, uneori punctele sunt rare şi pot chiar lipsi.

Foto: http://www.biolib.cz/en/image/id10286/ - Autor: Lukáš Konečný 

Este o specie euritropă răspândită aproape peste tot, din Delta Dunării până la altitudinea de 1500 m. În general este o specie de şes. Se reproduce în aproape orice ochi de apă, indiferent de calitatea acestuia.
Adultii de triton ies din hibernare primăvara timpuriu și intră foarte devreme în apă – din februarie pâna în martie, perioada de reproducere durând pâna în aprilie-mai, în funcție de climă și altitudine, la munte ponta poate avea loc la finele lui mai.În cazurile excepționale provocate de condițiie schimbătoare de mediu, tritonul poate intra de două ori în rut în cursul aceluiași an. Adulții părăsesc apa în iulie, deși exemplare izolate de obicei femelele raman in apă până mai târziu.




Padurea Gadintin 26.03.2015, un filmulet facut de Iosob Gabriel Alin. Mascul si femela in perioada de reproducere.


Odată cu intrarea în apă şi începerea perioadei de reproducere, atât femela cât şi masculul devin intens coloraţi, masculul evidentiindu-şi mai bine creasta dorsală care devine acum mai înaltă. Dimorfismul sexual este foarte usor distins de femelă datorită coloritului si crestei mai accentuate. Abdomenul femelei devine mai voluminos datorita numarului mare de oua (cca. 400 oua). Când masculul primeste semnalul din partea femelei care este pregătită pentru reproducere, va trece la faza eliminarii spermatoforului, masculul depunând spermatoforul pe substrat si conducând femela în acel loc, până ce aceasta va cuprinde cu buzele cloacai spematoforul si îl va internaliza.
n
  Ouăle se depun izolat, lipite de plantele submerse, oul măsoară 1½ mm,este un sferoid turtit, învelit într-o capsulă gelatinoasă ovoidă, de 3 mm. Coloritul este fumuriu. Larvele eclozează după aproximativ 15 zile și au o lungime de aproximativ 7 mm. Înainte de transformare au cca. 25 – 30 mm. Larvele se transformă după 2½ - 3½ luni de la ecloziune.



Embrion de Lissotriton vulgaris L.

Video de Ionut Grosu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu