Translate

luni

Mantis religiosa sau Calugarita europeana

Mantis religiosa (Linnaeus, 1758)

Face parte din Filum Artropoda, Clasa Insecta, Familia Mantidae, Genul Mantis, Specia religiosa.


Mantis religiosa-femela

Mantis religiosa este numita popular "Calugarita" - datorita pozitiei primei perechi de apendici (membre). Aceasta specie este raspindită in Europa, Asia, pînă în Siberia şi Extremul Orient si Africa. Specia a fost introdusă si în America de Nord şi Australia. In Romania o gasim pe aproape intreg teritoriu tarii cu exceptia zonelor de munte, preferand zonele in care se întâlnesc lunci, stepe, la liziera pădurilor, preferând povârnişurile uscate şi însorite.



Adultul are capul triunghiular, articulat, foarte mobil, fiind singura insecta ce poate sa isi miste capul la 180 de grade. Aparatul bucal de tip masticator. Prezinta doua antene filiforme. Picioarele sunt bine dezvoltate, cele anterioare fiind inzestrate cu spini. Aripile anterioare sunt inguste, slab pergamentoase, iar cele posterioare late, membranoase, in stare de repaos fiind stranse sub cele anterioare. Abdomenul e alungit, voluminos, format din 6 pana la 10 segmente, se termina cu doi cerci scurti si articulati. Corpul femelei putin mai mare ca al masculului, abdomenul mai voluminos, masculul avand in general 6 segmente abdominale. Aceasta specia, are o culoare in general verde sau maronie, camuflandu-se perfect in arbori si arbusti, fiind greu de observat.

Nimfa in ultimul stadiu


Este o specie hemimetabola (se dezvoltă prin metamorfoză incompletă). Dupa fecundare femela depune 100-300 ouă. Ouăle sunt înconjurate de o masă spumoasă, care mai apoi devine consistentă formand o capsulă chitinoasă - ooteca. Pana moarea, femela, poate depune mai multe astfel de ooteci, dupa observatiile mele acestea sunt de dimensiuni din ce in ce mai mici ca prima si probabil nu la fel de viabile. Larvele eclozează din ootecă în primăvara următoare şi se deosebesc de adulţi atît prin dimensiuni, cat şi prin unele particularităţi morfologice.


Mantis religiosa - femela - depunerea coconului cu oua


Cocon de oua dupa cateva ore de la depunere

Dupa sase naparliri larva se transforma in insecta adulta. Atat adultii, cat si larvele sunt pradatori, consumand in special diptere (muste), insa se hranesc foarte bine si cu greieiri si lacuste. Speciei ii este caracteristic "canibalismul" (in majoritatea cazurilor, dupa fecundare, femela devoreaza masculul). Acest fapt de multe ori este considerat un act de cruzime, dar nu este asa. Masculul se sacrifica pentru supravietuira speciei, proteinele lui fiind folosite pentru formarea si dezvoltarea oualelor.



In ultimii ani aceasta insecta se creste si in captivitate fiind un excelent animal de companie pentru cei mici, dar nu numai pentru ei. Desi rareori agresiva, aceasta specie nu necesita decat un mic terrariu, bine plantat (de preferat plante naturale), hrana (la 2-3 zile) si o intretinere minima a terrariului. Aceste bijuterii ale naturii se pot achizitiona de la Pet-Shopuri sau prin comanda de la diferiti crescatori. In Romania sunt putini cei care se ocupa cu vanzarea acestor nevertebrate, preferand sa comercializeze exemplare exotice fiind mai spectaculoase ca aspect.


Deocamdata aceasta specie nu este pe cale de disparitie, totusi ca masuri de protectie putem aminti : conservarea si protejarea biotopilor caracteristici; interzicerea colectarii speciei de catre colectionarii amatori.

5 comentarii:

  1. Hello,

    Where can I buy the praying mantis? I am living in Bucarest.

    Thanks,
    Kasia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi

      I have one...will you buy it???

      Ștergere
    2. Hi Stefan,

      I'm interested, how much?

      Cheers,
      Alex

      Ștergere
  2. https://www.youtube.com/watch?v=hgbFfuad0HM&feature=share

    RăspundețiȘtergere
  3. https://www.youtube.com/watch?v=hgbFfuad0HM&feature=share

    RăspundețiȘtergere